Kατασκευάζουμε
το μέλλον
Χτίστε το μέλλον σας με ένα παθητικό σπίτι από την Ecostruct στα Χανιά! Απολαύστε άνεση και ποιότητα ζωής, εξοικονομώντας έως και 90% ενέργεια. Εμπιστευτείτε την εμπειρία και τεχνογνωσία μας για ένα σπίτι υψηλής ποιότητας, φιλικό προς το περιβάλλον και την τσέπη σας.
Τι είναι το παθητικό σπίτι;
Το παθητικό σπίτι είναι ένα κτήριο που σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με τρόπο που να εξασφαλίζει θερμική άνεση στους ενοίκους, με ελάχιστη έως και μηδενική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω:
Εξαιρετικής μόνωσης: Η μόνωση τοίχων, δαπέδου και οροφής είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε ένα συμβατικό κτίριο.
Αεροστεγανότητας: Ο αέρας δεν εισέρχεται ή εξέρχεται ανεξέλεγκτα από το κτήριο.
Προσανατολισμός και αξιοποίηση ηλιακών κερδών: Το κτήριο προσανατολίζεται έτσι ώστε να λαμβάνει τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα και με το σωστό σχεδιασμό σκίασης, την ελάχιστη το καλοκαίρι. Στα μεσογειακά κλίματα επίσης αξιοποιείται και ο θερινός αερισμός το βράδυ.
Εγκατάστασης συστήματος ανάκτησης θερμότητας: Το σύστημα αυτό ανακτά θερμότητα από τον αποβαλλόμενο αέρα και την χρησιμοποιεί για να θερμάνει τον εισερχόμενο νωπό αέρα.
Κουφώματα: Πιστοποιημένα ενεργειακά κουφώματα για παθητικό κτήριο.
Πλεονεκτήματα του παθητικού σπιτιού:
Εξοικονόμηση χρημάτων: Η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη μειώνεται δραματικά.
Άνεση: Η θερμοκρασία στο κτήριο παραμένει σταθερή και ευχάριστη όλο το χρόνο.
Καλύτερη ποιότητα αέρα: Ο αέρας στο κτήριο είναι φιλτράρεται και ανανεώνεται συνεχώς.
Φιλικό προς το περιβάλλον: Το παθητικό σπίτι μειώνει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Μάθετε περισσότερα για τα παθητικά σπίτια και για το πώς η Ecostruct μπορεί να σας βοηθήσει.
5 Βασικές Αρχές
του παθητικού κτηρίου
Θερμομόνωση
Η σωστή (όχι πολλή) και καλά σχεδιασμένη μόνωση είναι βασικό χαρακτηριστικό των Παθητικών Κτιρίων. Είναι το μπουφάν που θα χρησιμοποιήσουμε στα χιόνια ή το θερμός μέσα στο οποίο κρατάμε ζεστό ή κρύο ένα ρόφημα. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η επιβράδυνση και η ελαχιστοποίηση της ροής θερμότητας από τα αδιαφανή δομικά στοιχεία (εδαφόπλακα, στέγη, τοίχοι).
Κουφώματα
Τα κουφώματα σε όλα τα συμβατικά κτίρια θεωρούνται το αδύναμο σημείο του κελύφους. Εξού και το γεγονός της τοποθέτησης των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ) δίπλα ή κάτω από τα κουφώματα στα συμβατικά κτίρια. Αυτό πλέον έχει αλλάξει, καθώς όλες οι βιομηχανίες κουφωμάτων (αλουμίνια, PVC, ξύλινα) διαθέτουν κορυφαία κουφώματα. Κουφώματα με συντελεστή θερμοπερατότητας μικρότερο από 1.0W/m2K, την ώρα που ένα συμβατικό κούφωμα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή, φυσικά, μεταφέρει τη θερμότητα με πολύ μεγαλύτερη ροή καθώς διαθέτει συντελεστή θερμοπερατότητας U περίπου 4.5 W/m2K ). Επιπλέον, το κούφωμα όχι απλά δεν είναι το αδύναμο σημείο του κελύφους, αλλά με σωστό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό θα έχει θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (κέρδη από τον ήλιο – απώλειες από μετάδοση). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός σωστά επιλεγμένου υαλοπίνακα, καθώς το κούφωμα είναι το στοιχείο του κτιρίου μέσω του οποίου εισέρχεται η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία τον χειμώνα μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες θέρμανσης (αντίστοιχα το καλοκαίρι οφείλουμε να σχεδιάσουμε σωστή σκίαση).
Θερμογέφυρες
Οι θερμογέφυρες είναι τα αδύναμα σημεία του «κελύφους» που είτε έχουν ατελή μόνωση λόγω γεωμετρίας του κτιρίου είτε η κύρια μόνωση έχει μειωθεί αισθητά. Είναι το μεταλλικό φερμουάρ του μπουφάν μας, το οποίο θα μας κρύωνε εάν δε φορούσαμε μπλούζα από μέσα. Στα κτίρια συνήθως είναι τα μπαλκόνια, τα στηθαία ή οποιαδήποτε άλλη διακοπή του κελύφους. Το πιο σύνηθες σημείο στα κουφώματα είναι το μάρμαρο, πάνω στο οποίο το τοποθετούμε και το οποίο είναι το πιο συχνό σημείο εμφάνισης υγρασίας. Τα σημεία αυτά φυσικά επιφέρουν απώλειες τις οποίες πρέπει να μειώσουμε, αλλά ο κυριότερος λόγος που τις εξαλείφουμε είναι η πιθανότητα δημιουργίας μούχλας και υγροποίησης εσωτερικά. Ο κανόνας είναι απλός: Όσο περισσότερο μονώνουμε τόσο μεγαλύτερη ροή θερμότητας δημιουργούμε στα αμόνωτα σημεία (σε σχέση και με το παρελθόν).
Αεροστεγανότητα
Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας
Αφού λοιπόν το σπίτι δεν «χάνει» καθόλου αέρα, έχει γίνει ένας κλωβός αεροσκάφους ή πιο απλά ένα τάπερ. Αν αφήσουμε το τάπερ με φαγητό και χωρίς αέρα για καιρό η μούχλα θα κάνει πάρτι. Το ίδιο θα συμβεί και σε ένα κτίριο το οποίο έχει πολύ καλή αεροστεγανότητα, αλλά όχι επαρκή αερισμό. Φυσικά ο αερισμός μέσω των κουφωμάτων δε φτάνει να λύσει το πρόβλημα, ενώ ανοίγοντας τα παράθυρα με 0 βαθμούς έξω δημιουργούμε συνθήκες ανάγκης κατανάλωσης ενέργειας και κρύου. Ο μύθος για το ότι τα κτίρια πρέπει να αναπνέουν πρέπει να ξεχαστεί και να παραμείνει μύθος. Όπως και ο άνθρωπος έτσι και τα κτίρια δεν αναπνέουν από το δέρμα, αναπνέουν από τους πνεύμονες. Οι πνεύμονες δεν λειτουργούν με τη βούλησή μας όταν μας λείπει οξυγόνο, παρά υπάρχει μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούν 24/7 φέρνοντας και βγάζοντας την κατάλληλη ποσότητα αέρα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας στα κτίρια, με τη διαφορά του ότι ο αέρας που βγαίνει ανταλλάσσει θερμότητα, χωρίς να αναμειγνύεται, με τον αέρα που εισέρχεται και έτσι η εσωτερική θερμοκρασία παραμένει σταθερη
Τι παρέχουμε;
Στην εταιρεία μας, αναφορετικά με το κομμάτι της μελέτης, παρέχεται η δυνατότητα μελέτης από πιστοποιημένο μηχανικό (certified passive house designer).
Η μελέτη πραγματοποιείται στο λογισμικό PHPP (Passive House Planning Package) το οποίο είναι το μοναδικό εγκεκριμένο λογισμικό από τη Διεθνή Ένωση Παθητικού Κτιρίου (iPHA) στο οποίο μοντελοποιείται το κτίριο και προκύπτουν τα χαρακτηριστικά του.
Σε συνεργασία αλλά και υπό την μόνιμη επίβλεψη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), πραγματοποιείται και ελέγχεται η μελέτη, η επίβλεψη, η επιλογή πιστοποιημένων υλικών, η κατασκευή και τελικά ο έλεγχος και η πιστοποίηση του κτιρίου με την αποπεράτωση των εργασιών.
Σε περίπτωση όπου ο πελάτης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει δικά του συνεργεία, παρέχεται η δυνατότητα επίβλεψης του έργου μετά την μελέτη, μέχρι και την τελική πιστοποίηση του κτιρίου.
Ποια είναι η διαδικασία;
H διαδικασια μελετης, αδειοδότησης και κατασκευής ενός παθητικού κτιρίου δεν διαφέρει και πολύ από αυτή του συμβατικού.
Σαν επιπλέον βήματα, μπορούμε να πούμε ότι είναι η μελέτη του παθητικού σε συγκεκριμένο λογισμικό(PHPP), η μελέτη εφαρμογής η οποία περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηρηστικά του παθητικού κτιρίου, είναι δηλαδή ένας πλήρης οδηγός προς τον κατασκευαστή, τον οποίο ακολουθεί έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις (πάντα βέβαια ο μελετητής είναι δίπλα στην κατασκευή και υπό μόνιμη επίβλεψη) και τελικά η πιστοποίηση που εκδίδεται από το Ινστιτούτο.
Τι πιστοποίηση - έγγραφο λαμβάνει ο πελάτης;
Η πιστοποίηση, η οποία προαναφέρθηκε παραπάνω, είναι ουσιαστικά ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο βεβαιώνει τον ιδιοκτήτη ότι η μελέτη, η κατασκευή, η επιλογή υλικών και κυρίως το τελικό αποτέλεσμα του κτιρίου, εμπίπτει στα πλαίσια του παθητικού κτιρίου.
Συχνές ερωτήσεις
Τι είναι το παθητικό κτίριο;
Το παθητικό κτίριο είναι ένα κτίριο στο οποίο η εσωτερική θερμική άνεση (ISO 7730) εξασφαλίζεται αποκλειστικά από προθέρμανση ή πρόψυξη της ποσότητας του νωπού αέρα, η οποία απαιτείται (DIN 1946) για την σωστή εσωτερική ατμόσφαιρα, χωρίς τη χρήση επιπλέον ανακυκλοφορίας του αέρα.
Οι 5 βασικές αρχές του παθητικού κτιρίου είναι η σωστή και αδιάκοπη μόνωση, επιλογή πιστοποιημένων κουφωμάτων, αποφυγή και επίλυση θερμογεφυρών, αεροστεγανότητα και μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας.
Πώς δουλεύει τελικά ένα παθητικό κτίριο;
Το Παθητικό Κτίριο λειτουργεί ελαχιστοποιώντας τις απώλειες θερμότητας και μεγιστοποιόντας τα θερμικά κέρδη(ηλιακά, εσωτερικά κτλ).
Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και παράλληλα ανακτώντας την ήδη υπάρχουσα εσωτερικά θερμότητα κατά τον αερισμό, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού, προκειμένου να διατηρείται δροσερό.
Ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω εμπίπτουν σε βασικές αρχές φυσικής των κτιρίων, οι οποίες θα έπρεπε να ισχύουν σε κάθε κτίριο, καινούργιο ή υφιστάμενο εδώ και δεκαετίες.
Γιατί αξίζει να κάνω το σπίτι μου παθητικό;
Συνοπτικά, τα κυριότερα οφέλη ενός παθητικού κτιρίου προς τον χρήστη είναι τα εξής:
-Έως και 90% εξοικονόμηση ενέργειας
-Θερμική άνεση
-Ποιότητα εσωτερικού αέρα
-το μοναδικό κτιριακό μοντέλο με πιστοποίηση και διασφάλιση ενεργειακής κατανάλωσης(quality assurance)
Το παθητικό είναι πιο ακριβό από ένα συμβατικό κτίριο;
Το κόστος κατασκευής μιας παθητικής κατοικίας δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό μιας αντίστοιχης Α+ κατά ΚΕΝΑΚ. Μια καλά σχεδιασμένη παθητική κατοικία μπορεί να κοστίσει τελικά λιγότερο από την αντίστοιχη συμβατική Α+.
Επίσης, μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο, είναι ότι το παθητικό κτίριο προσφέρει πιστοποιημένα, επακριβώς ότι υπόσχεται. Αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα, σε αντίθεση με το μεγάλο performance gap που παρατηρείται σε όλα τα κτίρια που σχεδιάζονται με τον εθνικό κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων(ΚΕΝΑΚ), τα οποία βασίζονται απλά στο πώς θα ΄διαχειριστεί΄ο μηχανικός την μελέτη ΚΕΝΑΚ, χωρίς όμως αυτή να εφαρμόζεται στην πράξη και ούτε να αξιολογέιται η να μετρώνται τα τελικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.
Πόση εξοικονόμιση τελικά θα έχω ένα αποφασίσω να κανω το κτιρίο μου παθητικό;
Ένα παθητικό κτίριο καταναλώνει έως και 10 φορές λιγότερο από ένα αντίστοιχο σημερινό κτίριο ή έως και 6 φορές από ένα καινούργιο Α+ κατά ΚΕΝΑΚ, πράγμα που σημαίνει πως η απόσβεση μπορεί να είναι και κάτω από τα 5 χρόνια χρήσης.
Μπορώ να κάνω σταδιακά την αναβάθμιση σε παθητικό σπίτι;
Βεβαίως. Σε περιπτώσεις ριζικής ανακαίνισης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία για την μελέτη που παθητικού κτιρίου και συνεχίζεται η εφαρμογή στην κατασκευή.
Σε ριζικές ανακαινίσεις όπου ο πελάτης δεν δύναται να την ολοκληρώσει αμέσως, γίνεται η μελέτη, στην οποία υπάρχει η πρόβλεψη για όλα τα μελλοντικά βήματα και έτσι ο πελάτης ξέρει ακριβώς ποιες εργασίες να κάνει κάθε χρόνο, χωρίς να σπαταλά άσκοπα χρήματα αναιρώντας προηγούμενες εργασίες η διορθώνοντας λάθη.
Με τον τρόπο αυτό, η ανακαίνιση γίνεται χωρίς κόπο κάθε χρόνο, αναρωτώμενος ποιες εργασίες να πραγματοποιήσει κάθε φορά, αλλά κυρίως, ακολουθώντας το πλάνο της μελέτης, ολοκληρώνοντας την ανακαίνιση έχει ένα εγγυημένο και πιστοποιημένο αποτέλεσμα.
Zητήστε Προσφορά